12 Nisan 2020 Pazar

NE ÇEKTİK BU BOT MOTORUNDAN..!

Hemen hepimizin teknesinde kıç tarafta takılı duran bir dıştan takma düşük güçlü motor vardır. Bunu bot için tutarız. Servis botunu denize indirdiğimizde, karaya çıkmak, bir iş yapmak, getirmek-götürmek yada koylarda küçük bir tur atmak için kullanırız. 
Ben hayatımda bunlar kadar bakım isteyen, üstelik gerektiğinde de çalışmayan bir cihaz görmedim. Her sene dünyanın parasını verip bakım yaptırırız, iki-üç defa ya kullanırız ya kullanmayız, ama gerektiğinde yine çalışmaz yine çalışmaz....
Bizim 3,5 hp Tohatsu da böyle. 9 yıl oldu alalı, 1 saat bile kullanmadık. Her yıl verdiğimiz bakım parası motorun değerini 2-3'e katladı.


Ayrıca motoru taktığımız plastik braket de neredeyse dağılmak üzere. Yenisi dünyanın parası, motoru satmaya karar verdik. Zaten yeni botumuz 2 metre, kürekle çok rahat idare ediyoruz. Bir de motor ile uğraşmak anlamsız. Motorun takılı olduğu yere halat makarası yaptırmaya karar verdik. kıçtan kara olacağımız marina-yat limanı dışındaki yerlerde daha çok işimize yarayacak. 

SAIL DRIVE KÖRÜK VE PERVANE DEĞİŞİMİ

Bu sefer arayı uzattık, tam 3 yıl sonra Haziran 2019'da Yalova'da karaya çıktık. Geçen yaz, dalgıç indirip altını kabaca temizletmiştik çünkü planlanmış bir yaz gezimiz yoktu. İstanbul civarında dolaşacaktık. Ama bu yıl hem artık bakım zamanı gelmişti hem de Ağustos ayı için bir Marmara içi tur planladığımızdan karaya çıkmak gerekli idi. 
Teknenin altında olaylar her zamanki gibiydi, yani pisti. Klasik temizlenip boyanacaktı. Ama bu sefer güverte de polisaj olacaktı. En önemlisi ise sail-drive'ın körüğü değişecekti. Volvo'nun bakım manuellerine göre bu körük en fazla 7 yılda bir değişmeliydi. Bunda oluşacak bir delinme veya yırtılma teknenin su almasına neden olabilirdi. Biz ise aldığımızdan beri değişmemiştik. Eski sahibinin de değiştiğini sanmadığımdan 12 yıldır aynı körük duruyor demekti. Körüğü kışın almıştık. Cemal Kaptan uzun ve meşakkatli bir uğraş ile körüğü değiştirdi. Bu değişikliği yapmak epey zor, moturu yerinden çıkarıp sail-drive ile bağlantısını kesiyor ve sail-drive'ı çıkartıyorsun. Körüğü değiştirip ters işlemi yapıyorsun.





















           Sail-drive söküldü                                                                        Yeni körük takıldı

Bundan sonra önemli bir iş daha vardı. Zaman içinde çeşitli defalar bizim de pervanemize halat vb. cisimler dolanmıştı. Bu durumlar pervanenin hem düzgünlüğünü hem de bağlantı sisteminin parçalarını etkiliyor. Cemal Kaptan her seferinde bize pervaneyi beğenmediğini, bir gün denize düşebileceğini söylüyordu ama biz pek umursamıyorduk. Bu sefer bizi dinlemedi ve hiç sormadan pervaneyi değiştirdi. İyi ki de yapmış. Faydasını denize inince anladık. Egzoz çıkışı ile birlikte pervane değişimi de bize performans artışı olarak geri döndü.

Yeni pervane

TEKRAR MOTOR PROBLEMİ; KARA DUMAN VE KURUM

2019'da problemler bitmedi. Ama ben bir çok şeyi yazmakta geç kaldım. Fırsat zorunlu olarak evde iken doğdu. Birkaç olayı ve yaşadıklarımızı yazayım istedim. 
Kızdırma bujilerini "kızdırdığımızı" o nedenle de değiştirdiğimizi yazmıştım. Mayıs 2019 gibi yeni ve daha büyük bir problem çıktı. Bu sefer motor devri hem boşta hem de yükte hiç artmıyordu. Ayrıca biraz yüklenince egzozdan çok az su geliyor, bol siyah duman ve kurum atıyordu. Hele kurum öyle ki, denizin yüzeyi simsiyah oluyordu. 
Volvo servise haber verdik. Ben önce yakıt sistemi vb. bir şeyden şüphelenmiştim. Ancak tecrübeli kişiler hemen konuyu anladılar. Dar yerde çalışmanın verdiği rahatsızlıklara rağmen çıkışı söktüler. Sökülen döküm parçanın haline inanamadım;

Egzoz çıkışının hali

Elimden referans alabileceğiniz gibi ortadaki delik çapı herhalde 6-7 cm vardır. İçi kurum ile dolmuş ve taşlaşmış. Öyle ki tornavida ve çekiç ile vurdum kurum kitlesi kırılmadı. Bu kurum yığını taşlaşarak egzoz çıkışını tıkamış, doğal olarak motor yaktığı gazları dışarı atamıyor ve güç üretemiyor. Yüklenince de basınçtan kopan bazı kurum parçaları egzozdan çıkıyor ve denize düşüyor.
Yılların birikimi (ki tekne 2007 model olduğuna göre 12 yıl) burayı bu hale getirmiş. Bu durumun bir başka sakıncası da şu: Delik çapı kurum ile dolup küçüldükçe güç kaybı yaşatıyor. Tabii biz bunu hissetmiyoruz ama motor gücü düşüyor. Parça yenisi ile değiştirildi. Sonradan öğrendiğime göre deniz motorlarında sık rastlanan bir arıza imiş, egzoz gazı içindeki kurum, deniz suyu ile (soğutmadan gelen) birleşince kurumun ıslanıp birikmesine ve zamanla taşlaşıp deliği tıkamasına neden oluyormuş. Tabii ölçemeyiz ama eminim ki 1-2 beygir gücü kaybımız vardı en azından. Zaten daha sonraki yazılarımda anlatacağım gibi Haziran ayında karaya aldığımızda pervaneyi de değiştirmemiz ile geri kazandığımız toplam güç en az 3-4 BG olmuştur. Çünkü bakım sonrası teknenin düz suda yaptığı sürat 2400 rpm'de yaklaşık 0,5-0,7 kt arttı. Eskiden bakım sonrası düz suda 2400 rpm'de 5,5-5,7 kt yaparken 6,5 kt'ları görmeye başladık. Bu da motorun gerçek gücünün büyük kısmını verimli bir şekilde kullandığını göstermekte.