Konu tesadüfen Gezgin Korsan forum sayfalarında dikkatimi çekmişti. Akülerin plakalarında zamanla biriken Sülfat, akünün hem performansını düşürüyor hem de ömrünü kısaltıyormuş. Bu konuda ben de araştırma yaptım ve böyle bir durumun olduğunu internette yabancı kaynaklı bir çok makalede okudum.
Bu işe çözüm olarak önerilen desülfatör isimli cihaz, akünün kutupları arasına bağlanıyor, elektriksel beslemesini aküden alıyor ve aküye belirli aralıklarla 10 kHz frekansında darbeler yollayarak biriken Sülfat'ı tabir yerindeyse kırarak döküyor (en azından bunu yaptığı iddia ediliyor).
Desülfatör ve kullanım kitapçığı
Araştırmam sırasında bu cihazdan pek çok model ve marka olduğunu gördüm. Ağırlıklı Çin malı hepsi. Fiyatları da değişik. Alibaba.com'dan daha önce de alışveriş yaptığım için gözüme kestirdiğim ve eğer gelmezse veya bozuk çıkarsa üzülmeyeceğim bir fiyatlı olanını seçtim ve sipariş verdim. Yaklaşık bir ayda elime ulaştı. Fiyatı 14 USD idi. Geç gelmesi ise ücretsiz normal kargoyu seçtiğim içindi.
Hafta sonu teknede montajını yaptım. Çok basit. Akünün kutuplarına kırmızı (artı) ve siyah (eksi) krokodillerini tutturuyorsunuz ve bitiyor. Ekranında önce akünün voltaj standartı otomatik görülüyor (12V). Sonra o anki gerilimini (13,6V olarak) okuyor ve çalışmaya başlıyor. 10 kHz darbe frekansı olduğundan çalıştığını sessizlikte duyuyordum. Yaklaşık 30-40 sn darbeler yolluyor, sonra 15-20 sn kadar duruyor. Anladığım kadarıyla adeta böbrek taşı kırma makinesi gibi çalışıyor.
Aküye bağlanmış hali
Cihazı servis aküsüne bağladım ve bıraktım. Bu arada açmışken akünün bakımını da yaptım. Eksilen suyu tamamladım, tam 1 lt saf su ilave ettim toplam 6 göze. Şimdi cihazın görevini yapmasını bekleyeceğiz. Eğer internette yazılanlar doğruysa (ki okuduklarım ciddi bilimsel makalelerdi ve hepsi aynı şeyi söylüyordu) ve eğer bu 14 dolarlık cihaz da görevini yapıyorsa akünün ömrü ve performansında değişen bir şeyler olacak mı göreceğiz.