2 Kasım 2015 Pazartesi

TUZLA VIAPORT MARİNE'DE İLK GÜN BATIMI...

5 yıllık Pendik MarinTürk misafirliğinden sonra, Tuzla Viaport Marine'deki geçici yerimize bağlandık. Marina henüz yeni olduğundan teknelerin yerleri değişmekte. Şu an J-pontonuna bağlandık. Tonoz halatları henüz atılmadığı için kalıcı yerimize yaklaşık 10 gün sonra taşınabileceğiz. O yüzden bağlama düzeneklerimizi kurmadık. Şimdilik geçici koltuk halatları ile bağlıyız. Yeni yerimiz, aşağıdaki resimde görünen taraftaki pontonlardan biri olacak.

 
Tuzla'da ilk gün batımı

İlk izlenimlerimizden bahsedecek olursak;

- Marina personeli çok güler yüzlü ve işinin ehli. Şimdilik marin ofis de geçici yerinde hizmet veriyor. Pendik de ilk açıldığında aynı durumdaydı.
- Tekne sahiplerinin kullanımına ayrılan duş-tuvaletler son derece temiz ve bakımlı.
- Çamaşırhane faal. Çamaşır ve kurutma makinesi gayet güzel,
- Pontonlara hem parmak izi ile hem de parmak okutularak girilebiliyor, ancak yine içerden dışarı çıkmak için kart veya parmak izine ihtiyaç var. Bu emniyet açısından çok riskli. Acil durumda içerden dışarı çıkmak için mutlaka acil durum butonu olmalı, defalarca söylememize rağmen Pendik Marina da bu ihtiyacı dikkate almamıştı.
- Yüzer pontonları sabitlemek için değişik bir teknik kullanılmış. Dibe bağlı değiller. Yaklaşık 10-15m'de bir dibe çakılmış kazıklara sabitlenmişler, bu güzel bir teknik. Zira, pontonu dibe bağlayan halatlar bazen çapariz yaratıyordu,
- Pontonlardaki pedestallar'de standart 32A'lik bağlantı kullanılıyor. Bizim sahil besleme kablomuz 16A'e göre olduğundan ucunu değiştirmek yerine adaptör almayı tercih ettik (25 Euro),
- Tekne sahiplerine özel otopark olduğundan AVM tarafına gelen kalabalık ile karışıklık yaşamıyorsunuz,
- AVM'si gerçekten büyük, açık şekilde inşa edilmiş, oldukça fazla yiyecek satan dükkan ve çeşitli mağazalar var. Bir de ünlü bir markanın içinde "her şey" satılan marketi var. Pendik'te özellikle içki ve sigara bulmakta hem biz hem de konuklarımız çok sorun yaşıyorduk.
- AVM'nin kara tarafına yapılan tema parkında çeşitli oyun aletleri var. Çocuklar ile güzel bir gün geçirilebilir. Bir de sinema kompleksi yapılıyor ama bu gidişle otoparklar yetmeyecek, arttırılması lazım.

Şimdilik kısaca izlenimlerimiz bunlar. Yaşadıkça yeni bilgileri de paylaşacağız.

22 Ekim 2015 Perşembe

PENDİK'DEN AYRILIK VAKTİ...!

Sevgili Denizci dostlar,

5 yıldan fazla bir süredir bize ev sahipliği yapan Pendik MarinTürk Marina'dan kontratımızın sonu geldiğinden ve yeni koşullarda da anlaşamadığımız için 24 Ekim'de ayrılıyoruz. Yeni yuvamız Tuzla Viaport Marina olacak. Bu marina ile ilgili görüş ve düşüncelerimiz taşındıktan sonra burada sizlerle paylaşacağız.
Görüşmek üzere...

27 Mart 2015 Cuma

BAVARIA 310-302 ELEKTRİK PANELİ BAĞLANTISI


 
Bavaria'nın bazı modellerinde kullanılan 301-302 kod'lu elektrik panoları

Bilindiği gibi bazı üreticilerin kullandığı elektrik panolarında kullanıcıların çeşitli cihazları bağlamaları için ayrılmış boş düğme/anahtar'lar vardır. BORAL'daki elektrik dağıtım panosu yukardaki fotoğraftaki gibi. Bunun bir de pdf formatında dokümanı var, web'den aratırsanız bulup indirebilirsiniz.
Konumuz bu panoda kullanıcıların ihtiyaçları için ayrılmış boş fonksiyon tuşları (Aşağıdaki resimde sarı ok ile gösterilen F1...F5'e kadar 5 adet tuş). Bize gelen bazı sorularda blog'da anlattığımız bazı elektriksel bağlantıları nasıl bu panelden yönettiğimiz (açıp kapattığımız) sorulmakta.



Panelin sol tarafının yakın görüntüsü üstteki gibi. Bu kısmı, resimde sağda kırmızı oklar ile gösterilen vidaları gevşeterek açabilirsiniz. Çok dikkatli ve yavaş açmanızı öneririz, arka bağlantıların kopması yada soketlerin yerinden çıkması olası. Arka tarafta devre plakası üzerinde, yanında hangi anahtara ait olduğunun yazılı olduğu (F!, F2 vb) soketler göreceksiniz. Bu soketlere gerilim vermek istediğiniz kablonun Artı (+, pozitif) kablosunu, kablonun ucuna uygun pabuç takarak geçiriniz. Eksi (-,negatif) uç, tüm anahtarlar için ortak ve devre plakasının en alt ortasında büyük bir vidaya bağlı, hemen göreceksiniz.
Böylelikle o anahtara bağladığınız kablo, anahtara bastığınızda 12V gerilimi istediğiniz cihaz yada lambaya iletecektir.
Panel'in arkasında her anahtara ait bıçak sigortalar var. Dolayısıyla bağlayacağınız alet için ayrıca sigorta koymanıza gerek yok. Ancak, kullanacağınız cihazın çekeceği akım önemli, çünkü bu sigortalar farklı akımlara göre ayarlanmış. Bizim panelde F1, F2, F3 tuşları max.5A, F4 15A ve F5 ise 20A kapasiteye sahip. Bu değerler yukarda belirttiğim kullanma kılavuzunda bir tabloda belirtilmiş.
Şu anda bizim panelde F1, kamara içine taktığımız ilave şerit LED ışık grubunu, F2 ise havuzluk masası altına taktığımız şerit LED grubunu yakıp söndürüyor. F3'de havuzluk 12V prizinin kontrolü ve tv kuvvetlendiricisi bağlı. F4 autopilot tarafından kullanılıyor. F5 de ise müzik sistemi bağlı.

20 Mart 2015 Cuma

ANTEN PROBLEMİ BİTTİ..!

Pendik Marina'da bilindiği gibi pedestallarda kablolu tv yayını var. Teknede anten olmadan bir kablo ile tv bağlantısı yaparak pek çok yerli-yabancı kanalı izleyebiliyorsunuz. Özellikle kış aylarında teknede kaldığımızda güzel bir keyif yapmak istiyor insan tv karşısında. Ancak, biz ponton'un sonlarına doğru bağlı olduğumuzdan bizim pedestal'a gelen yayın oldukça zayıflıyor ve tv, hem bazı kanalları göstermiyor hem de alabildiklerini de karlı ve kötü kalite gösteriyordu. Uzun zamandır buna bir çözüm düşünüyorduk ama bulamamıştık.
En sonunda bir çözüm ürettik;


Parmak kuvvetlendirici ve besleme kutusu
 
Araştırmalarımız sonucu "parmak kuvvetlendirici" tabir edilen sol şekilde gördüğünüz geniş-band'lı kuvvetlendiricilerin piyasada satıldığını öğrendik. Bunlar özellikle çanak antenlerde uzun kablo kayıplarını gidermek için LNB'nin çıkışına takılıyormuş. Ancak, kuvvetlendirme yapabilmesi için 12V beslemeye ihtiyacı var. Sağdaki resimde ise, eskiden çatı antenlerimizde kullandığımız kuvvetlendiriciler vardı, bunların tv'nin yanına koyup 220V prize taktığımız besleme kutuları olurdu, böyle bir kutuya ihtiyaç vardı. Kuvvetlendiriciyi Karaköy'den 15TL'ye aldık. Besleme kaynağını da internett'ten bulduk. O da kargo dahil 15TL'ye geldi.
Parmak kuvvetlendiriciyi pedestal'ın üzerindeki kablolu tv fişine takıyorsunuz, TV'ye giden kabloyu da diğer ucuna. Bu kısım kolay. Esas konu kuvvetlendiriciye besleme gerilimini sağlayacak kutuyu konumlandırmak. Hem tv'ye giden kablonun yolu üzerinde duracak hem de bulunduğu yerde 12 veya 220V olacak..!
220V kullanmak hoşumuza gitmediği için, kutuyu açıp trafosunu iptal ettik. Trafo çıkışında doğrultma diyodu var, hemen onun çıkışına kablo lehimleyip kutuyu 12V ile çalışır hale getirdik. Anten kablosu, kıç kamarada, yatak altından geçiyor. Buradan havuzluk aydınlatması için kullandığımız 12V'un kablosu da geçiyor ve bir ucu da elektrik panosuna bağlı. O kablodan da 12V temin ettik. Anten kablosunu kesip kutuyu araya seri bağladık. Böylece pedestal'daki kuvvetlendiriciye 12V da gitti. Tv'yi açıp kanalları tarattığımızda mevcut bütün kanalları "Cam" gibi izlemeye başladık.
Burada fazla uzun olmasın diye bazı detayları yazamadık, eğer böyle bir düzeneğe ihtiyacı olanlar varsa bizimle temasa geçebilir, kendilerine memnuniyetle yardımcı oluruz.
Artık yerli-yabancı yaklaşık 20 kanalı pırıl-pırıl izleyebiliyoruz.

1 Şubat 2015 Pazar

İSTANBUL'DA LODOS

Meteoroloji'nin uyarıları doğru çıktı... C.tesi sabahı hafiften şiddetlenen Lodos, akşamüstüne doğru iyice arttı. Gece ve Pazar günü çok etkili oldu. 5 yılımızı doldurduğumuz Pendik-Marintürk marinada ilk defa böyle görüntüler ile karşılaştık. Dalgalar mendireği aşarak araçlarımızı park ettiğimiz alana taş ve küçük kayalar bırakmıştı.

 
 
Güvenlik nedeniyle marina yönetimi doğru bir karar ile bu alana araç ile geçişi kapattı, park yerinden herkes araçlarını çıkarttı. Ne kadar isabetli bir karar olduğu yukardaki resimden belli. Marina'nın yönetim ofisinin olduğu binanın önü de farklı değildi.


Suların yükselmesi nedeniyle de marinanın iç tarafından biraz moloz ve su gelmişti. Marinanın iç tarafında pontonlara bakan kıyıdaki kayalar tamamen su altında kalmış, yol kenarındaki çiçekliklere kadar su yükselmişti. Neyseki pontonlar yüzen tip olduğundan tekneler ile beraber yükselmiş ve sıkıntı yaratmamıştı.



Teknenin kıç tarafı iki halat ile bağlı olduğundan sıkıntı yoktu. Ayrıca emniyet halatları da vardı. Ama baş taraf sadece iskele tarafından tonoza bağlıydı ve iskeleden basan hava zaman zaman başın gezmesine neden oluyordu. Hemen tonozun da bağlı olduğu iskele tarafındaki koç boynuzundan pontona bir açmaz halatı çekip iyive bağladık. böylece başın gezinmesi azaldı. İçimiz de rahatladı. Lodos ile gelen toz teknenin üzerini kaplamıştı ama bu haftasonu temizlik gereksiz. Artık haftaya iyi bir duş gerekecek tekne için.
Öğleden sonra rüzgar hafiflemeye başladı. Ama hala deniz kabarık. Marinanın içini temizlemek biraz zaman alacağa benziyor.