3 Ağustos 2014 Pazar

ZEHİRLİ BOYADA SON DURUM-2

Şubat ayında yazdığımız ilk zehirli izlenimlerini Temmuz itibarıyle güncellemek gerekirse; dalıp baktık. Teknenin altı genel olarak pırıl-pırıl. 2 yer sabıkalı; Bir; karada salmanın en altına konan takozlar nedeniyle iyi boyanamayan yerler. Buralarda 3 adet arı kovanı mevcuttu, kakıç ile düşürdük. Sorun kalmadı. İki; salma ve kuyrukta pervanenin arkasında bulunan tutyalar kekamoz kaplamış, yapacak çok bir şey yok, bunlara zehirli sürülemiyor. Bunların dışında bir yıl dolmasına rağmen hiç bir sıkıntı yok. Boya birinci yılını başarıyla tamamladı.

ARMUTLU

Marmara Denizinde bilmediğimiz pek çok yer var. Tüm tekne sahipleri olarak hep Ege'ye, Akdeniz'e odaklanmışız. Yaz gelse de buralardan gitsek, 3 ay arkamıza bile bakmasak diyoruz. Keşke hepimizin o kadar vakti olsa. Çünkü, Güney'e gitmek öyle 1 hafta 15 günlük bir iş değil. Tatil yapılacaksa en az bir ay o suların keyfini çıkartmak lazım.
Bizim gibi sınırlı zamanı olan insanlar, kısa kaçamaklarda Marmara içinin de keyfini çıkarabilirler. Her ne kadar kirlilik ve kalabalık ortak şikayet olsa da yine de Marmara'nın çok güzel yerleri var.
İstanbul'a yaklaşık 40 dm uzakta Armutlu ve karşı kıyısındaki Trilye (Zeytinbağı) bunlardan başlıcaları. Trilye'yi çoğumuz biliyoruz, ayrıca eski bir yazımızda biz de anlatmıştık. Aradan 3 yıl geçti ama Trilye aynı, liman görevlisi Gökhan Bey bile değişmemiş, yine çok yardımcı oldu. Sadece belki bayram nedeniyle Trilye çok kalabalık ve araba doluydu. Limanda boş ver vardı ve hiç kasabanın gürültü ve kalabalığına karışmadan keyifli zaman geçirdik.
Dönüşte bu yazının ana konusunu oluşturan Armutlu'ya uğradık.

BORAL Armutlu'da

Özellikle Türk turistlerin ilgi gösterdiği Armutlu'ya İstanbul'dan İDO ve özel teknelerle ulaşmak kolay. Hemen hemen Trilye'nin tam karşısı olduğu için görerek seyir yapmak kolay. Çok güzel bir havada sabah Trilye'den hareketle yaklaşık 1,5 saatte karşı kıyıya (7 dm) ulaşılıyor. Armutlu'ya girmeden önce Gemlik körfezine doğru Fıstıklı var. Orada da büyük balıkçı teknelerinin bağlandığı bir barınak mevcut. Biz saatin erken havanın güzel olmasından yararlanıp Fıstıklı'nın Gemlik körfezi içine doğru olan kıyılarına ilerledik. Buralarda çok güzel denize girilebilecek yerler var. Bir yazlık sitenin de bulunduğu bir koyda demirleyerek yaklaşık 5 saat yüzdük. Deniz temiz, su sıcaklığı 27 derece idi. Saat 15 gibi rüzgar artınca daha fazla kalmayıp Armutlu'ya doğru yola çıktık. Poyraz zaman zaman 25 nt'a kadar çıkıyordu. Açı da iyi olduğundan cenovayı da açtık. Yaklaşık 6,5 mil hızla (motor + cenova) Armutlu'ya girdik. Armutlu'nun bir kaç yıl önce yapılmış epey büyük bir barınağı var. Girişi Doğu'dan Fotoğrafta gördünüz mendirek tarafının sağında balıkçı tekneleri var. Mendirek içinde derinlik göstergesi 7 m'yi gösteriyor ve hemen her yeri aynı derinlikte. Giriş yaparken sert poyraz bizi mendireğe doğru basıyordu. Kolay aborda olduk ama iskelede çelik teller ile bağlı çok sayıda araba lastiği var. Gövdeyi çizmesin diye sancak tarafını usturmaçalar ile doldurduk. Sorun olmadı. Fotoğrafın çekildiği kara tarafında küçük sandallar ve bir kaç yat bağlı. Sanıyoruz ki belediye oraya bir de sandallar için pontonlar yapmış. Etrafı çitle çevrili ve giriş yabancılara kapalı. Neredeyse 50-60 tane sandal vardır herhalde. Bunlar orada evi olan yazlıkçıların olsa gerek. Güzel bir hizmet. Boral'ın bağlandığı mendirek tarafı, günü birlik gelen teknelerin bağlanabileceği bir yer, bizden önce fotoğrafta solda gördüğünüz yelkenli gelmişti. Bizden sonra da iki teknenin arasına bir motor yat geldi.
Mendirekte elektrik alamıyorsunuz. Yer yer su vanaları var ama çok büyük olduklarından bizim hortum uymadı. Çok gerekirse bidon ile taşınabilir.
Tekneyi netalayıp tüm hatch ve lumbozları sıkı-sıkı kapattık. Bunu herhangi bir güven amacıyla değil sadece kemirgenlere karşı emniyet olarak yaptık. Zira genellikle balıkçı barınaklarında fare çok olur, ağlardaki artıklara gelirler. Tekneye giren bir fare de tam bir baş belası olur. Bu tür balıkçı barınaklarında bu önlemi almayı aman unutmayın. Şehri turladık ve yemek yedik. Akşam yatarken oldukça sakin olan mendirek gece yarısından sonra şehrin gençleri tarafından renklendirildi (!). Patinaj çeken arabalar, sonuna kadar açılan müzik ve sohbetler epey bir uyku bölünmesi yaşattı ama yapacak çok bir şey yoktu.
Sabah 8:30'da İstanbul'a dönmek için Armutlu'dan ayrıldık. Dönüşte, Boz Burun feneri açıklarında Yunus'lar bize eşlik etti. Fenerden sonra bir site var kıyıda, onu geçince yine bir koyda durup yüzme molası verdik. Akşam üzeri Pendik marinaya vasıl olduk.