Aradan 2 yıl geçti ve tekrar karaya çıkma vakti geldi. Tekne aynen 2 yıl önceki gibi oldu. 2400 rpm'de hızı düz suda 4,2 kt'lara düştü, yelken performansı kötüleşti, su kesiminde gözle görünen adeta bir orman ve midye tarlası oluştu. Bu sefer tekneyi Yalova-Setur marinada karaya alacaktık. 18 Mayıs sabahı saat 8'de yola çıktık. Bu kısma geçmeden önce meşhur "beyaz duman" hastalığı her 2-3 haftada bir nüksetti. Biz de yöntemini bildiğimizden habire filtreyi açıp ya üfledik yada tazyikli su ile "idare edecek kadar" temizlik yaptık. Yalova-Setur marinada tekne lifte çıkınca sorunun ana kaynağı anlaşıldı. Birazdan fotoğraflar ile anlatacağız.
Ama daha önce Yalova'ya giderken yaşadığımız pek de hoş olmayan tecrübeyi aktaralım. Hava çok güzeldi ve denizde en ufak bir dalga yoktu. Hafif duman tüttüre tüttüre Yalova'ya doğru yaklaşık 4 kt ile gidiyorduk. Tam yolun ortasında bir Ro-Ro gemisi iskelemizden sancağa doğru geçip gitti. Düz denizde dalgasının bize doğru geldiğini gördük ama dalga büyüklüğünü kestiremedik. Hava sıcak olduğundan ön hatch de açıktı. Dalga ile aramızdaki mesafe yaklaşık 20m'ye düşene kadar biz kelimenin tam anlamı ile gaflet içindeydik ve uyandığımızda artık çok geçti. Tekne burundan dalgaya girdi ve ön hatch'den içeri olduğu gibi su doldu. Ön kamarada yataklar vs battı, yerde yaklaşık 5cm su vardı. Söylene söylene bir de temizlik yaptık yolda. Bu bize ders oldu, hava nasıl olursa olsun ön hatch'i daima kapalı tutmak lazım dedik kendi kendimize.
Yalova'da lifte alındık ve denizden karina ve salma tam çıktığında bir anda "yolda pervane mi düştü acaba?" diyecek kadar kötü bir manzara ile karşılaştık. S-drive ve pervane neredeyse hiç görünmüyordu.
İlk karaya çıktığımız 2 yıl önceki duruma göre çok daha iyi idik ama S-drive üzerindeki deniz suyu emme delikleri tamamen tıkanmıştı. Beyaz dumanın sık-sık oluşmasının nedeni çok açıktı.1 haftalık zamanda sağolsun Cemal Kaptan tekneyi pırıl pırıl yaptı. Bu sefer zehirli markasını değiştirdik. Petite isimli bir marka kullandık, eskisi International idi. Cemal Kaptan çok tavsiye etti. Hatta geçen yıl Mehmet Kaptan-EROS teknesi de aynı markayı kullanmıştı. Geçen sefer S-drive ve pervaneye zehirli vurdurmamıştık. Bu sefer Cemal Kaptan özel kuyruk zehirlisi vurdu. Pervanenin arkasındaki tutya sağlamdı değiştirmedik, salmadaki tutya epey erimişti, yenilendi. Altında yapılacak çok birşey yoktu. Gövde polisaj yapıldı,bir de her seferinde temizleyip taktığımız ve 2 haftada çalışmaz hale gelip bizi sinir eden hız göstergesinin pervanesini tamamen söküp yerine kör tapa taktık. Kuyruk üzerindeki su emme delikleri iyice temizlendi. Ve aşağıdaki halde denize kavuştuk.
Marina çıkışındaki OPET'den yakıt takviyesi de yaptık ve havanın güzel rüzgarın bol olmasını fırsat bilerek önce motoru sonra yelken performansını denedik. 2400 rpm'de 6,3 kt'ları ve 13 kt rüzgarda 7 kt'ı gördük. İşlem tamamdı...