6 Ocak 2013 Pazar

BUZDOLABI MI BUZ MAKİNESİ Mİ?

Çeşitli forumlarda rastladığımız veya dostlarla aramızda tartışırken konu olan başlıktaki sorunun cevabı elbette herkese göre değişir. Biz bu soruya cevap vermek yerine kendi yaptıklarımızı özetleyelim istedik. Aslında "invertör" ile ilgili yazımızda elektrik düzeneğimizi nasıl kurduğumuzu ve bundan nasıl yararlandığımızı anlatmıştık. Gelen yorum ve sorulardan da epey ilgi gördüğünü anladık. İlk olarak söylemek istediğimiz şey; eğer kapasiteler iyi hesaplanır, cihazlar kaliteli olur, montaj da iyi yapılırsa teknede 220V elektrik bulunması hem imkansız değildir hem de gayet çok işe yarar. Dolayısıyla, tekneye ihtiyacınız olan gücün en az %20-30 fazlası kapasitede bir invertör takmaktan kaçınmanız için bir neden yoktur.
Önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi motor seyrinde zaten alternatör ciddi bir elektrik üretimi yapmaktadır. Bunu kullanmak yerine LPG yakmak kaynak ısrafıdır. Bu sene Bozcaada'ya giderken sürekli motor çalıştığı için hep elektrik ürettik, buz makinesi hep çalıştı. Oradan aldığımız buzları bir portatif buzluk içine yerleştirdiğimiz içecekleri soğuk tutmada kullandık. Böylece buzdolabı içinde en çok yer kaplayan içecek grubu dışarı çıkmış oldu. Boşalan yere daha fazla yiyecek koyup bozulmadan saklayabildik. Hem de içeceklerimize atacak buzumuz hep oldu. Bu nedenle teknede buz makinesinin çok kullanışlı olduğu kanaatindeyiz. Ayrıca, eskiden ecza dolabında kaza anında soğuk kompres yapmak için tek kullanımlık bir kimyasal soğutucu poşet taşıyorduk. Soğuk kompres gerektiğinde poşetin içindeki sıvıları karıştırıp kullanıyorsunuz. Ama hem kısa süreli oluyor hem de bir süre sonra işlevini kaybediyor. Buzumuz olduğu için artık bu ekipmanı da kullanmıyoruz. Poşete buz koyup darbe alan yere uyguluyoruz.
Bu sene yine seyahatlerde kullanmak için bir tane tek gözlü elektrik ocağı (1000W cıvarı) ve bir tane de küçük elektrikli tost makinesi (700W) alacağız. Böylece yolda ürettiğimiz elektrik LPG kullanmadan pişirmemize de yarayacak. Güçler düşük olduğundan biraz uzun sürebilir ama zaten uzun yolda 3-5 defa anca kullanılacağı için çok önemli değil.
Aman dikkat: Tedbiri elden bırakmayalım, elektrik teknede yangınların çıkmasının en önemli nedenidir. Sigorta kullanmadan asla bağlantı yapmayalım. Kablo kesiti, uzunluğu vb. parametrelere dikkat edelim. İnvertör ve bağlanacak ekipmanın güçlerini iyi hesaplayalım. 600W'lık invertör'e 1000W'lık cihaz bağlamayalım (gerçi aşırı akım koruması vardır ama yinede ne olur-ne olmaz..!), bir de mutlaka uyanık olalım, akünün durumu, kabloların aşırı ısınması veya ses-koku gibi faktörleri hep gözleyelim.
Bu konuda sorusu olan veya fikir almaya ihtiyaç duyanlar bizimle temasa geçebilir.